Актуално

Адвокат Бекирска: Външно министерство е на ход да върне децата на Чавдар Георгиев у нас

Сега на ход е българското министерство на външните работи, за да върне децата на Чавдар Георгиев в България. Това каза адвокатът на мъжа адвокат Йорданка Бекирска, която се включи по телефона в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком.

Адвокатът коментира, че делото за попечителство у нас е приключило окончателно. Решението е постановено преди дни от Софийския апелативен съд, който е потвърдил решението на първата инстанция с нови мотиви – че децата не следва да бъдат връщани в Норвегия, тъй като там би било по-неблагоприятно място за тяхното развитие, отколкото в България.

Георгиев има син и дъщеря от своето съжителство с жена в Норвегия. След като тя е арестувана, той се прибира в България заедно с децата.

Но сагата продължава. По искане на норвежката страна Чавдар сега е под арест в Полша, където е с децата по медицински причини. Бекирска обясни, че мъжът е задържан на летището в Полша преди дни, за да бъде екстрадиран в Норвегия по силата на договор между Полша и Норвегия. Децата са взети от властите и в момента се намират в българската мисия там. В този случай обаче майката има повече права, след като бащата е под арест, каза Бекирска. Така опасността децата на Чавдар Георгиев да идат в приемно семейство в Норвегия продължава да съществува, защото майката има висящо дело за сериозна финансова измама към държавата, а Чавдар също е привлечен като обвиняем, като човек, който най-вероятно е ползвал парите, които тя е успяла да открадне от държавата.