Актуално

Иван Гешев е „за“ въвеждането на процедури за отчетност на главния прокурор

България ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на процедури за отчетност на главния прокурор, заяви в Брюксел избраният за нов обвинител номер 1 Иван Гешев. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров очаква съвсем скоро Венецианската комисия да излезе с решение по питането на правосъдния министър Данаил Кирилов за становище по евентуално въвеждане на механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система.

Гешев и Цацаров участваха в конференция в Европейския парламент за необходимостта от прекратяване на Механизма на сътрудничество и проверка за България.

Иван Гешев защити основната теза за необходимостта от прекратяване на евромониторинга за България, но отчете и реалността: „Прокуратурата на Република България съзнава, че предстои много работа и има още много неща да се свършат. Корупцията е част от престъпността. Това, което ще направим, е да работим по начина, по който сме работили до момента и с още по-бързи темпове, но този механизъм е изчерпал своята полезност“.

Той повдигна и темата за отчетността на главния прокурор:

„Прокуратурата на Република България ще съдейства в случай, че бъде поискано от нея, с помощ на експертно ниво. Ние нямаме нищо против това да се случи. Тезата, казах го вече няколко пъти, за безотговорния и безотчетен главен прокурор в България не отговаря на истината“.

Настоящият главен обвинител Сотир Цацаров пък изрично подчерта, че е погрешно да се твърди, че е необходим дебат за мястото на Прокуратурата и промяна на Конституцията, за което настоява държавният глава Румен Радев с аргумента, че такъв дебат вече се води.

„Не бих казал, че е вярна тезата, че започват дебатите. Дебатите просто продължават. На 5-и или 6-и декември би следвало решението на Венецианската комисия по питането на министъра на правосъдието относно предложения от него законопроект за отговорността на така наречените „трима големи“ да бъде факт и съвсем ясна бе позицията, че българската държава ще изпълни препоръките на Комисията в рамките на конституционния ред“.

Специален гост на конференцията в Европейския парламент бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази пълно несъгласие с въвеждането на общ механизъм за проверка, прокламиран от новата Европейска комисия за всички държави членки, което да е пряко свързано със спирането на евромониторинга за България.

Относно правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), Сотир Цацаров заяви в качеството си на кандидат за нов председател на Антикорупционната комисия, че тези правомощия не бива да бъдат ограничавани, но допълни, че не са необходими и нови правомощия:

„Моята теза е, че правомощията на Комисията не следва да бъдат ограничавани по никакъв начин и то най-вече правомощията на Дирекция „Протиоводействие на корупцията „. В същото време обаче с оглед действащия закон, тази дирекция и самата комисия не се нуждае от никакви допълнителни правомощия“.

Цацаров очерта акцентите, които ще защити по време на изслушването си утре (във вторник) в парламентарната ресорна комисия, където ще представи визията си за управление на антикорупционния орган:

„Основно върху необходимостта от промяна на работата на Дирекцията „Противодействие на корупцията“, на увеличаване на нейния числен състав. Ще акцентирам на необходимостта от коренно нов подход в това, което се нарича общо теоретично превенция на корупцията, а едновременно с това ще акцентирам и на необходимостта от пълна промяна в работата на самата комисия и нейната администрация, тъй като моето убеждение е, колкото и този въпрос да стои някакси на заден план по отношение на вътрешното устройство на комисията, че от нея не могат да се очакват каквито и да е резултати, без да настъпи промяна в начина, по който тя работи вътре“.