Актуално

Кабинетът създаде ВиК холдинг, който ще обедини водопреносните дружества у нас

Правителството създаде ВиК холдинг, който да обедини всички водопреносни дружества в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерски съвет. Новината бе съобщена от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. За учредяването се отпускат 1 млрд. лв. на МРРБ от бюджета за 2020 година.

На последното правителствено заседание в края на миналата година премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа. Днес премиерът отново подчерта, че проверките на ВЕЦ-овете са на първо място, а на второ – производството на ток.

„Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, каза министър-председателят.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че това е крачка напред и обясни, че трябва да се мисли по-мащабно за структура, която да управлява ВиК системата в България. Идеята се подкрепя и от МОСВ и новия министър Емил Димитров.

На заседанието премиерът Бойко Борисов възложи на министрите си две задачи – едната за вноса и износа за боклука, а другата е свързана с ВЕЦ-овете.

Борисов поиска и до следващата сряда да бъде създадена формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук.

„До друга сряда тримата министри да се заемат с вноса и износа на боклук, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната“, каза премиерът Бойко Борисов.