Актуално, В съда

Нено Димов остава за постоянно в ареста

Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши, след повече от 5 часа заседание, Апелативният специализиран наказателен съд. Решението е окончателно, без право на обжалване.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност Димов да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели. Според съда щетите възлизат на 12 милиона лева, съобщи Канал 3.

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията, от една страна, и от перничани, от друга.

„Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция „Управление на водите“ в МОСВ“, уточни Славова. „Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз.“ Студена“. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите. По отношение на щетата трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки“, уточни Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към „Стомана“ и ТЕЦ Перник, сега перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите ѝ предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна, поясни прокурорът.

Според адвоката на Нено Димов Ина Лулчева, заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. „Нито една заявка за вода не е ограничена заради промишлената. Министърът управлява водите, не цените. От това щета няма, защото предприятието има право да получи вода при положение, че има капацитет и да плати цената, на която се отпуска“, каза Лулчева.

Тя посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи. „Това означава, че не може да има обосновано предположение за извършено престъпление, защото няма факти по делото, които го установяват“, заяви тя.