Актуално, Юристи

Oбщото събрание на столичните адвокати продължи над 10 часа

Oбщото събрание на столичните адвокати, след което те трябва да изберат новото ръководство на колегията, продължи над 10 часа в емблематичната 272 аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава „Лекс“. Началото беше със спорове по процедурата и пожелания за мъдър избор от съдии и от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Основна негова тема след това обаче стана международната дейност на колегията, стигна се до призиви да се обсъждат належащите проблеми на адвокатурата у нас, адвокатите „да се вдигнат“ по почина на колегите си в Сърбия и Франция и дори беше изразена идея за създаване на партия.

За първи път събранието не прие отчета за изпълнението на бюджета за 2019 г.

След съботния ден, прекаран в спорове, предложения, критики и отчтети, в неделя започва гласуването за ново ръководство, в което могат да участват 6000 столични адвокати.

Те трябва да изберат нов председател на колегията, а кандидатите за поста са шестима – Александър Машев, Владислав Янев, Петър Антонов, Пламен Джуров, Райна Аврамова и Стефан Марчев.

Ще гласуват и за 26 членове на Софийския адвокатски съвет. Кандидатите са 81.

Ще се избират и членове на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд. Кандидатите за председател на съда също са шестима – Дафинка Стойчева, Милена Калчева, Милчо Занев, Павлин Куюмджиев, Пламен Ангелов и Трендафил Трендафилов.

Началото – приветствия и процедурни спорове  

След като по традиция в началото му, което беше обявено за 8 ч., не се събра необходимият кворум, събранието започна към 10 ч. Дотогава в аудиторията имаше под 200 души, но с времето банките започнаха да се запълват.

Един от първите избори, които трябваше да направят събралите се – кои да са независими наблюдатели на изборите, се оказа труден, тъй като се установи, че всички присъстващи са кандидати или за членове на ръководните органи, или за делегати на Общото събрание на адвокатите от страната.

Това накара председателя на Софийската адвокатска колегия (САК) Ивайло Данов да се обърне към аудиторията с думите: „Много моля за двама доброволци, които не са ангажирани с изборите, обещавам, че ще ги почерпя след това“. Все пак наблюдатели се намериха.

Избран беше и председател на събранието – адвокат Мария Вълканова.

Като преди това залата настоя да се уточни колко души все пак присъстват на събранието. Чуха се и призиви да не се допуска влизане и излизане. Поставен беше въпросът и дали има кворум и се наложи Вълканова да обясни, че след като в 8 ч. не е имало кворум, след това събранието се провежда без значение колко адвокати присъстват.

Тогава все пак дойде времето за приветствия към столичната адвокатура, която бяха дошли да уважат зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Милка Панчева и зам.-шефът на Софийския градски съд Стефан Кюркчиев.

Ахладова предаде на адвокатите обръщението на министър Данаил Кирилов, който като дългогодишен адвокат, по правило уважава събранията, но този път не е могъл да присъства.

Винаги с огромно задоволство съм приемал поканите ви. За мен е привилегия и чест да съм част от живота на колегията“, бяха част от думите на Кирилов към адвокатите. Като министърът заяви, че засвидетелства уважението си към адвокатурата и заяви: „Безспорна истина е, че, вие колеги, сте едни от най-ценните партньори в осъществяване на реформите в правораздаването“.

От името на председателя на ВАС Георги Чолаков съдия Милка Панчева пожела на бъдещото ръководство на столичната адвокатура успешен мандат, изпълнен с нови идеи и професионални успехи. „В мое лице адвокатурата ще продължава да има партньор и подкрепа в отстояването на принципите на прозрачност и законност“, каза Чолаков на събранието.

Зам.-шефът на СГС се обърна към адвокатите като към колеги. И им напомни, че по Конституция адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и именно това трябва да демонстрират те на събранието си. „Ние от СГС сме готови да продължим нашата съместна работа след избора на нов съвет, защото нашата цел е една – да налагаме ценностите на гражданското общество. Пожелавам ви мъдрост, единение – като стремеж за постигане на общите ви цели, успех и здраве“, завърши той.

Събранието, както е по дневен ред, продължава с отчета на ръководството с изтичащ мандат, който беше представен от председателя на колегията Ивайло Данов (с него можете да се запознаете тук, Отчет за бюджета за 2019 г., Проект на бюджет за 2020 г).

„Горещата“ международна дейност и търсене на пострадали от 72-и състав

Отчетът на председателя, който включва множество международни посещения, разбуни духовете в 272 аудитория. Пръв един от кандидатите за шеф на САК Владислав Янев попита: „Каква е реалната полза от тези международни форуми?“. След него и адвокат Мария Колева определи отчета като „абсолютно формален, като при социализма“. „Видя се, че посетихме много страни по различни въпроси, но нито веднъж не се посочи какъв е резултатът и каква е ползата от тези посещения и конференции за колегията“, заяви тя. Албена Пенова отправи същата критика и настоя да се оповестяват предстоящите събития, както и да става ясно как се избира кой да посещава международни семинари и конференции, както и той да бъде задължен да представя подробен отчет за добрите практики по света. Тя призова и за ограничение – един адвокат да може да участва в един форум на три или пет години.