Актуално, Законодателят

ГЕРБ внасят поправката за непълнолетните убийци

ГЕРБ обмислят да внесат във вторник поправките в Наказателния кодекс за непълнолетните убийци. През миналата седмица от парламентарната група, в лицето на депутата Маноил Манев, започнаха консултации с експерти, в това число и с адвокатурата, съобщи Канал 3.
Именно той е инициатор на промените, които срещнаха одобрението и на премиера Бойко Борисов след жестокото убийство на 18-годишната Андреа от Галиче. Текстовете вече били почти готови, но в момента се чакало становището на прокуратурата.
Предвижда се да отпадне задължителното намаляване на присъдата за непълнолетни, извършили умишлени тежки престъпления – убийство, изнасилване, блудство. Така ще се взема предвид състоянието на извършителя и дали той разсъждава като възрастен, разбирал ли е какво е направил, като тези експертизи ще се правят в досъдебното производство. В момента за извършено от непълнолетен тежко престъпление максималната присъда е 12 г.
Междувременно пред bTV един от известните столични адвокати се обяви за коригиране и увеличаване на наказанията за непълнолетни, извършили такива тежки престъпления. Марин Марковски заяви, че непълнолетните трябва да подлежат на комплексна експертиза – психическо, физическо състояние, средата, образование. „На базата на нея може да му се даде присъда от 5 до 20 години затвор, в зависимост от жестокостта на престъплението“, каза още той.
Марковски обаче уточни, че не трябва да се забравя, че непълнолетните са незрели, и според него наказанието трябва да се определя към конкретен човек за конкретно извършено престъпление. На обратното мнение обаче се оказа доц. Светла Маргаритова, шеф на Българската асоциация по криминология. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки. И попита дали ако се увеличи размерът на присъдите, това ще доведе наистина до превенция и тежките престъпления ще бъдат редуцирани.