Актуално, В съда

Падна забраната за Полфрийман да напуска страната

Софийският административен съд oтмeни нaлoжeнaтa oт диpeĸция „Mигpaция“ нa MBP зaбpaнa Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия. Това потвърди адвокатът на австралиеца.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Забраната му бе наложена oт диpeĸция „Mигpaция“ нa MBP пpeз 2011 г.

Полфрийман бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание за убийството на студента Андрей Монов. Той бе пуснат в средата на октомври 2019 г. от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява всеки месец в районно управление на МВР в София, докато не отпадне забраната му за напускане на страната.

В края на миналата година той създаде Гражданското сдружение, което се занимава със защита на правата на затворниците в България.

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари. Мотивите ѝ са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях – за експлусиране и забрана да влиза у нас – взаимно се изключват. Според нея австралиецът няма лични документи, защото чака решение по друго дело. По тази причина няма нужда от забраната за напускане и влизане у нас.

Повече от три месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман и ще го върне в затвора, както поиска бившият главен прокурор Сотир Цацаров.