Актуално, Юристи

Как се наследява имейл или профил във Facebook, разкрива адвокат

Навлизането на новите технологии и бързината в общуването посредством електронни съобщения доведе до по-широко приложение на електронните документи в търговския и гражданския оборот. Те осигуряват бързина при водене на преговори и сключването на сделки по електронен път, без да е необходимо страните да поддържат реален контакт по между си. Приложението на електронните документи има специфични особености, но много често дигиталното съдържание, дигиталните ни права и комуникацията ни през различни електронни платформи, месинджър или социални медии се пренебрегва, разказва за Радио Варна адв. Гергана Върбанова.

Специализираща в областта на дигитализацията и правните ѝ аспекти, касаещи всички нас, тя е сред малцината експерти в областта у нас.

Много често има и неразбиране какво точно представляват електронните документи.

На практика, една оферта за покупка на велосипед през Facebook messenger, Viber или някоя от платформите, посредством които нарастващия брой фрийлансъри работят в последните години означава, че имаме електронен документ, от които могат да произтекат правни последици или да се докаже плащане, пояснява Върбанова. Това означава, че при нужда можем да наследим профили в различни платформи, имейл кореспонденция, портфейл с криптовалути и др.