Актуално

Прокуратурата поиска от екоминистерството проверка за изгарянето на отпадъци

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС), съобщи държавното обвинение.

Обект на проверката са ТЕЦ-ове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, с които по документи обаче той няма нищо общо. Това са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

Срещу изгарянето на отпадъци в тях имаше няколко протеста през миналата година, а от началото на тази и нови в Бобов дол. Досега прокуратурата обаче не виждаше проблем в това, а ресорното Министерство на екологията твърдеше, че всичко е законно.

Единствено Административния съд в Стара Загора спря горенето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“ след като беше сезирано от екоорганизации. През януари и новият министър на екологията Емил Димитров разпореди да бъде спряно горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, но местните хора твърдят, че то продължава.

Сега държавното обвинение мотивира извършването на нова проверка предвид „голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост“ до ТЕЦ-овете.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР и съответната компетентна прокуратура. Обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката трябва да се изпрати и на Върховната административна прокуратура.

През последните месеци десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен. В склад в града бяха открити 9000 тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, отпадъците били за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“.

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия.

Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Тя бяха предназначени за изгаряне в ТЕЦ „Брикел“. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно.

В интервю за бТВ преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, защото те са полезни.

По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове, Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.