Актуално

Иван Гешев обяви Васил Божков за най-богатия и опасен българин

Васил Божков е най-богатият и най-опасен български гражданин. Ние ще направим така, че да го върнем в България, заяви главният прокурор Иван Гешев. На въпрос как ще коментира информацията, че Васил Божков е търсил съдействие от руски граждани, обвинител номер едно каза:

„Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ако бях на негово място, включително и на други олигарски, щях да направя нещо подобно и нещо, с което да се защитя. И го разбирам! Но ние трябва да спазваме правилата в тази държава. Тези хора разполагат с много пари и залогът за тях е много сериозен“.

И добави: „Време е нещата да си дойдат на мястото. Един човек казваше, че „преди да се оправят нещата, то трябва много да се объркат“. Е, ние доста разбъркахме нещата“.

Повод вчерашната информация, че е възложил на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация, главният прокурор заяви:

„Вчера чух, че има подкрепа от политическите сили, но за мен това не означава нищо. Независимо че сме обвинявани, че правим „политическо убийство“ – както казва опозицията. Те трябва да свършат политическата част от тази задача – да променят законодателството, ако трябва и Конституцията, за да дадат възможност за прокуратурата да си свърши работата.

Активите от приватизацията бяха или нарязани на скрап или бяха обезкостени. Политиците също трябва да поемат своята отговорност.

Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000 процента, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздуха, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух. Проверката на приватизацията ще е комплексна, с взаимодействие с всички министерства“.