Актуално

Жената, чийто печеливш фиш от тотото опитаха да присвоят полицаи, проговори

Нелия Георгиева – потърпевшата жена от случая със задържаните полицаи, се изненадала, че фишът й се е озовал в ръцете на полицаите, каза тя пред бТВ.

В края на януари Нелия става жертва на джебчии в трамвай. Жената веднага подава жалба в столичното трето районно управление. В откраднатия портфейл нямало голяма сума пари, но имало печеливш фиш от тотото.

„Като отидох да заявя, че ми е откраднат портфейлът, в Трето РПУ описах, че сумата пари не е голяма вътре. Обаче имам печеливш фиш и описах абсолютно всичко. Явно по някакъв начин са се добрали до портфейла ми и са последвали действията по-нататък“, каза тя.

„Фишът ми беше в портфейла. Портфейла ми го откраднаха и в един момент се явява в полицията. Значи или им е бил подхвърлен портфейлът, някъде е намерен и занесен в полицията. Не очаквах, че са полицаи. Аз мислех, че са някои други… Нямам обяснение. Това е толкова грозно“, добави още тя.

Припомняме, че двамата столични полицаи, които са на ръководни постове и бяха арестувани при акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, са опитали да присвоят 12 000 лева печалба от тотото на възрастна жена, която станала жертва на джебчийска кражба.

След като получил преписката по случая обаче, вместо да разпореди официално разследване, зам.-шефът я изпратил не по регламентирания деловоден ред, а на ръка с подписано от него писмо на свой колега – началник на група в сектор „Джебчийски кражби“ в СДВР.

Той пък изпратил писмо до Спортния тотализатор със запитване кое е печелившото лице и поискал да водят кореспонденция само с него, в писмен вид. По-късно колегата му от Трето районно сам депозирал печелившия фиш и дал своя банкова сметка, на която да бъде изплатена печалбата. До това обаче не могло да се стигне, тъй като директорът на СДВР установил нередности по преписката и подал сигнал.

 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира пред NOVA случая, при който столични висши полицаи присвоиха тото фиш от възрастна жена. Той разкри, че задържаният заместник-началник на 3 РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби и е бил повишен. Другият задържан пък е бил началник на група в този отдел.

„Случката се разиграва по следния начин. Жената подава жалба, че е жертва на джебчийска кражба. Освен документи й е откраднат и печеливш фиш от тотото. Тя подава заявление в районното, че е станала обект на кражба и колегите започват да работят. След това се случва и тази неприятна история. За подробности около деянието можем само да гадаем. Има следствено дело и аз не мога да коментирам действията по разследването. Вариантите не са много, но трябва да сме сигурни, за да мога да потвърдя. От събраните доказателства безспорно е доказано, че нашият служител се е опитал да вземе печалбата”, коментира Ивайло Иванов.

„Красимир Любомиров е стар служител на системата с достатъчно опит. За да повишим доверието на обществото трябва да се справяме и с такива случаи. Въпросният Владимиров е бил началник на сектора за джебчийски краби, а другият участник е бил началник на група в този отдел”, допълни Иванов.

 

„Чисто статистически имаме чувствително намаление на случаите на обири. За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 година – с 200 – 300 по-малко. Обикновено януари-февруари или септември- октомври имаме завишения на този вид престъпления, не мога да кажа каква е причината. До 31 януари имаме 2 въоръжени грабежа. Задържан за сега имаме само за обира на банката от софийския булевард „Борис III”, заяви Иванов.

Главният секретар на МВР обясни и какъв е задържания за обира:

„Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът, най-вероятно, е че той е дължал пари. Категорично няма връзка между отделни грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено”.

„Колкото и да са подготвени служителите, каквито и да са охранители, като влезе въоръжен човек, психиката на всеки е различна и реагира по различен начин. Първото, което предложих аз, е на територията на страната, в по-големите градове да има по-засилено полицейско присъствие”, разкри Иванов.

Той коментира и темата за битовата престъпност:

„В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен. След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му се повдигнат обвинения. Увеличение на случаите на битова престъпност няма. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР“, каза Иванов.

„Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража. Враца и Монтана  са районите, които се открояват с битовата престъпност. В момента тече операция във Враца“, допълни той.