Актуално

Въвеждат електронно фактуриране и по-голям контрол на фирмите по ДДС

Министърът на финансите Асен Василев обяви на пресконференция, че започва проект по въвеждане на електронно фактуриране, съобщава Temida.TV.

“Тоест фактурите да не се предават 14 дни след приключване на месеца, а в реално време да има обмен на фактури”, утоничи той целта на новата мярка.

Ще бъде въведен и предрегистрационен ДДС контрол на фирмите. Още при регистрацията, на входа, когато се прави ДДС регистрацията на фирмата, тя да бъде профилирана и наблюдавана, дали е рискова, за да не може да се получават фирми, които всъщност са създадени само с цел източване на ДДС, обясни Василев.

Публичен контрол за получателите на пари по обществени поръчки

Финансовият министър обяви още, че ще се въведе и публичен контрол за получателите на пари по обществени поръчки, като ще се прави проверка от НАП на големите получатели.

АОП ще следи да бъдат залагани конкретни критерии, които при разплащането на сумите, да бъдат следени, за да има последващ контрол, че сумите се харчат за това, за което са били получени по време на кандидастването по процедурата.

“Нашата основна задача за следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно да сменим практиките, процедуритре и начините, по които тези агенции работят с фирмите, за да прекратим този теч от 2-3 мрдл. лв. на година”, каза Асен Василев.

Сайтът на НАП е обновен, стана ясно на пресконференцията.

Проветете още тук от мерките, които Асен Василев предприема.

Служебният кабинет иска достъп до банковите сметки на митничарите