Актуално

Програма “Възстановяване”: Kредити до 3 млн. лв. за малки фирми без обезпечение

До 3 милиона лева кредити за малки фирми без обезпечение. Това е новата мярка, която служебният кабинет обяви по програма „Възстановяване“.

Малките и средни фирми ще могат да кандидатстват за заеми гарантирани от държавата. Това предвижда новата програма за възстановяване, която започва днес. Кредити ще бъдат предоставяни засега от пет търговски банки, които са сключили договор с държавния Фонд на фондовете.

Кредити ще бъдат отпускани на микро, малки и средни фирми, които до 2019 г. са работели на печалба, обясни икономическият министър. Целта е да бъдат подпомогнати онези фирми, които имат шанс за възстановяване след икономическата криза причинена от пандемията.

„Всъщност всички фирми, които са били все пак успешни и са могли да се справят със ситуацията 2019 г., целият този Ковид период, който в момента се опитваме да възстановяваме, на тези фирми искаме да помогне“, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Новите заеми ще бъдат отпускани за период до седем години, без допълнителни обезпечения, с размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на съответната фирма за 2019 г. или 2020 г. в зависимост кой е по-висок. Предвижда се и гратисен период до 12 месеца, както е и задължително условие фирмата да съществува поне от три години. Според вестник „Труд“  обаче заемите без обезпечение, които министърът на икономиката Кирил Петков обеща на бизнеса, се оказа, че ще се отпускат срещу залог на цялото имущество на собственика на фирмата, включително и неговия личен дом.

Лихвите ще бъдат пазарни

Компаниите ще могат да кандидатстват пред всяка една от петте банки, които са подписали договор с Фонда на фондовете.

„Основната разлика на този продукт, спрямо всички останали гаранционни продукти, които са били на пазара, е, че този продукт не изисква обезпечение от страна на фирмата. Това, което изисква, е собственикът или някой от собствениците на фирмата да влезе като съдлъжник за кредитите“, каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Икономическият министър Кирил Петков обяви днес също така, че е представил новите членове на управителния и на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Диана Митева от ДСК обясни, че пазарните лихви се публикуват всеки месец от БНБ, включително и по различните видове кредити, инвестиционни или оборотни. „От своя страна всяка банка си прави анализ, казва се рейтинг на клиентите, които кандидатстват“, каза Митева.

Програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса

Инструментът ще действа чрез гаранции от Фонда на фондовете.  С 5 банки вече договорите са подписани. Това означава, че от днес малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Банките са Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период. Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.

Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение, уточни министър Асен Василев.

Изискванията са фирмата да има три години финансова история, поне една година да е на печалба. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., уточни представител на банка.

Икономическият министър е уверен, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Министър Асен Василев съобщи, че с тази програма се мобилизира 2,5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.