Системата

Шефката на Софийския апелативен съд разпределила дело за 102 млн. лв. в нарушение на закона

Председателката на Софийския апелативен съд – Даниела Дончева е нарушила закона със разпределението на дело за 102 млн. лева. Това става известно от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), за резултатите от която съобщава „Капитал“. Изводът от проверката, е че има всички данни за образувано на дисциплинарно производство срещу Дончева.

Случаят стана известен миналия октомври, когато съдия Милен Василев от търговската колегия на съда закачи писмо в таблото в коридора на съда, в което обвинява Дончева в действия със „силен корупционен мирис“.

Поводът за заявлението на съдия Василев е конкретно дело, което му е било разпределено случайно. Става дума за търговски спор с материален интерес от 102 млн. лв., в основата на който стои сградата на КТБ на пл. „Гарибалди“ в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и именно заради това е издала заповед, с която е иззела всичките му дела. „При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)“, написа тогава в писмото си съдия Василев, което завършваше с думите: „Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение“.

Проверката от инспектората започна след като заявлението на съдия Василев достигна до медиите. Отделно от това съдия Дончева подаде сигнал до главния прокурор и ИВСС с искане за проверка.

Според съдебния инспекторат Дончева е извършила пет нарушения. Първото е за това, че без да има основание е издала две заповеди в края на септември 2017 г., с които на практика е иззела дело на нейна колежка и е влязла вместо нея в съдебното заседание.

Второто нарушение e сходно – без да има необходимост и без да има това правомощие е иззела всички дела, разпределени случайно на съдията Милен Василев.

Следващото нарушение, констатирано от ИВСС, е че без основание е издала заповед, с която е разместила случайно разпределените дела на двама съдии в гражданската колегия на Софийския апелативен съд.

Според инспектората съдия Даниела Дончева неправомерно е утвърдила вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат след като на случаен принцип е избран съдия, той да бъде сменен с друг, нарочно посочен от разпределящия.

Последното нарушение, което ИВСС открива е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в търговската колегия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за съдебната власт принцип на съдийското самоуправление, който предвижда решенията за разпределението на съдии по отделения, броя им и специализацията да става с решение на общото събрание на съдиите от съответния съд.

В акта на съдебния инспекторат е записано, че действията на Дончева представляват неизпълнение на други служебни задължения и покриват състава на дисциплинарно нарушение пише в акта на ИВСС.

От съда отговорили на „Капитал“, че съдия Дончева е подала възражения срещу констатациите в акта, като срокът за отговор на ИВСС не е изтекъл и актът още не е влязъл в сила. След като това се случи ИВСС ще може да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Даниела Дончева.

Даниела Дончева беше назначена за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предишния състав на ВСС. Преди това мнозинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова, срещу която се беше изказал публично и премиерът Бойко Борисов.