Актуално

Премиерът Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

Подготвяме се много, всички много очакват от нас, заяви премиерът Бойко Борисов по повод насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна.

Напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания имат всички да се опитаме да успокоим отношенията. Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване, които самият аз не искам да поемам, добави той пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанието на Европейския съвет.

Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи „свобода“, „демокрация“, „правда“, а всъщност гинат хора. Надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи, добави премиерът. По неговите думи всички негови колеги в Европейската народна партия имат надеждата, че с диалог може да се постигне някакво съгласие. Борисов допълни, че председателят на гръцката партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис го е помолил да говори на срещата за двамата задържани от Турция гръцки войници.

Поставил съм си една-единствена цел, която е също много трудна за момента – продължаването на споразумението за мигрантите и изплащането на това, което поехме ангажимент към турската страна за 3.5 милиона мигранти там, уточни министър-председателят. Без да се натоварваме с никакви очаквания, не виждам лошо да се проведе неколкочасова среща и да се кажат всички тези претенции не през медиите, а очи в очи с нашите съседи, добави той.

Борисов съобщи, че вече е изпратил послание до турския президент Реджеп Ердоган по повод гръцките войници и очаква на четири очи във Варна да разговарят по този въпрос. Премиерът заяви, че засега не се очертават пречки пред насрочената в София през май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Коментарите са затворени.