Актуално

Цецка Цачева: Повече държави трябва да участват в Европейската прокуратура

За да бъде Европейската прокуратура ефективна, трябва възможно най-много държави членки да се включат и се радваме, че Малта и Холандия го направиха по време на Българското председателство. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на конференция относно създаването на Служба на европейския прокурор (EPPO).

„България винаги е споделяла необходимостта от институционални мерки на европейско равнище за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Затова от началото на преговорите по регламента последователно подкрепяхме създаването на Европейската прокуратура, за да бъде тя силна, независима и успешно работеща европейска институция. Това е и причина изграждането й да бъде основен приоритет в Българското председателство в сферата на правосъдието. Отговорният политически ангажимент ни задължава да осигурим всички необходими условия за подбора и избирането на най-добрите кандидати за европейския главен прокурор и делегирани прокурори, които ще работят в службата. Същевременно ще трябва да осигурим законодателни промени в националното си право, за да гарантираме гладкото действие на регламента. За да бъде Европейската прокуратура ефективна, е необходимо възможно най-голям брой държави членки да участват в регламента и затова полагаме непрекъснати усилия за добавяне на още държави към засиленото сътрудничество. Добрата новина е, че две от държавите, които в момента са извън това сътрудничество, заявиха желание за присъединяване по време на Българското председателство на Съвета на ЕС – Малта и Холандия“, каза още министър Цачева и призова техният пример да се последва и от други държави.

Франциско Фонсека Морильо, директор на дирекция правосъдие, основни права и гражданство на Европейската комисия, обясни, че на тази конференция ще се говори за преминаване от идеята за действителност във връзка с Европейската прокуратура, за да бъде сигурно, че на 1 ноември 2020 г. тя ще заработи наистина в Люксембург. „Пътят, който извървяхме, беше дълъг и много труден. Но за да се осъществи тя, трябва да продължаваме да работим всички заедно. Вчера ми казаха една българска поговорка – „Сговорна дружина планина повдига“, което означава, че трябва да си сътрудничим и да си имаме доверие. Ръка за ръка ще успеем да постигнем заедно своите европейски цели и да защитим интересите на ЕС и на всички европейски граждани“, обясни той.