Актуално

Гл. секретар на МВР: На този етап няма резултат от издирването на затворниците

Продължава издирването на избягалите затворници вчера, обяви пред БНТ главният комисар на МВР Младен Маринов, който коментира, че се работи по различни линии, но на този етап няма информация и резултат от издирването. Маринов отново определи двамата като изключително опасни и призна, че най-вероятно има пропуска в системата, за да се получи такъв инцидент и призова отново всички граждани, които имат информация за издирваните да сигнализират на тел. 112 или в най-близко поделение на МВР като анонимността им е гарантирана. Младенов призова още да не се търси физически контакт с въпросните лица.

„Работи се активно по различни линии, както по отношение какъв е механизмът и как е станало самото бягство, с какво са се оттеглили в каква посока. Работи се по линия на близките на избягалите затворници, продължаваме работа. Пелов е доста комбинативен. Самата организация на такова нещо се изискват умения и решителност. Това са лица, които са решени на всичко само и само да не излежават присъдите. Те имат мотивация“, каза главният секретар.

Той коментира още, че до този момент няма информация да е постъпвал сигнал или да са долавяни действия, които да сигнализират, че се подготвя бягство и има процедури, които тепърва ще се установява дали са спазени.

Избягалите вчера следобед двама рецидивисти от Централния софийски затвор са обявени за международно издирване, съобщи Младен Маринов пред БНР.

По думите му има очевидни слабости при охраната на затворниците. Полицията все още няма категорични данни как двамата са се сдобили с огнестрелно оръжие. Сигурно е, че са имали добра логистика, а бягството е организирано предварително.

„Престъпленията, за които са осъдени, ги правят много опасни. Присъдите им са големи – готови са на всичко да не се върнат в затвора. Това се сериозни престъпници“, добави Маринов и призова, ако някой ги види, да не влиза в контакт с тях, а да подаде сигнал в МВР.

Той уточни, че близките на двамата бегълци са в полицейски управления, където са разпитвани. Бързо са били задействани и всички системи за сигурност, включително и Гранична полиция. Според Маринов времето, за което полицията е реагирала, не би позволило двамата затворници да се придвижат извън града

Вчера следобед Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от столичния затвор, след като нападнаха надзиратели с нож и огнестрелно оръжие. Те бяха чакани от кола пред затвора, след което са избягали в неизвестна посока.

Снимка: БНТ/БТА

Коментарите са затворени.