Актуално

Признание: Личният състав на Софийския затвор перманентно е в намален състав

Около час и половина след случая с избягалите затворници разпоредих да се създаде комисия, която да проучи как точно се е случил инцидентът, които са отговорните лица. Това заяви в пред БНТ Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието, отговарящ за затворите.

Тази комисия има срок до 12 април да приключи своята работа и тогава бихме могли да ви информираме до какви изводи е стигнала тази комисия, кои са отговорните лица, какво точно са прегрешили и какво ще бъде нашето отношение към техните грешки.

„Преодолени са трима служители, единият е нападнат физически, другият е заплашен с оръжието, като буквално пистолетът му е опрян в слепоочието и той след кратко двоумение явно е натиснал въпросното копче, отворил вратата. И третият наш служител – на този най-външния пост номер едно, на записите се вижда много ясно, че той се опитва да ги спре, физически да ги задържи, те го блъскат, той пада на една страна, тогава срещу него се стреля. Те бягат през вратата, той тръгва след тях, вади своето оръжие, но вече на улицата и си личи как се двоуми дали да го използва това оръжие, при положение, че там вървят автомобили и хора и не го използва“, обясни Проданов..

Личният състав на Софийския затвор е в намален състав перманентно, заяви Проданов, като обясни, че постоянно текат конкурси, но докато протече единият и вече има напуснали служители.

Злощастна случайност в конкретния случай е, че там, където започва самият инцидент , където се предава тази техника в специалната стая за това, по принцип би трябвало да работят двама наши служители, бил е един, защото другият е бил в отпуска.

Бягството на Пелов не е изненада, след като има определен канал да му бъде вкарано оръжие и GSM в затвора, той е брутален, агресивен и хитър. Това пък коментира пред БНТ Красимир Занев, бивш началник „Издирвания“ в МВР, който успява да задържи Пелов в предишни негови издирвания. Гост по темата беше и разследващият журналист Стефан Ташев.

За 300 долара убива двама души в чейндж бюро в Пловдив през 2006 г., получава 20 г. присъда, от които излежава само 6 години за „добро поведение“. Толкова служители са работили по това разследване и излиза след 6 години. Това демотивира част от служителите в системата, коментира Занев.

Той изрази съжаление, че твърде рядко се дава присъда „доживот, без право на замяна“.

Очевидно Пелов играе вабанк, той няма да излезе повече от затвора, ако бъде хванат. Това допълни разследващият журналист Стефан Ташев.

Кадър: БНТ

Коментарите са затворени.