Системата

Цачева иска още пари, за да се справи с проблемите в затворите

Правосъдното министерство ще настоява пред правителството за средства, за да се справи с проблемите в местата за лишаване от свобода. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред медиите след среща с директорите на затворите у нас и ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Средства ще бъдат искани за увеличение на щатната численост на работещите в пенитенциарната система, както и за надзорно-охранителни системи и инструменти. Такива са и исканията на Синдиката на служителите в затворите. Цачева уточни, че повече щатни места могат да бъдат получени с бюджета за 2019 г., като припомни, че през декември е била правена оптимизация на състава.

Ще бъдат създадени и две работни групи. Едната трябва да преразгледа щатното разписание и да потърси вариант за оптимизиране на щатовете, които са налични към този момент. Целта е да бъдат засилени възловите места, които се прецени, че са с недостиг на личен състав. Другата трябва да предложи технически средства, които да подпомогнат работата на служителите в затворите и колко средства ще са необходими за тях. Двете работни групи трябва да приключат работа до края на април.

На срещата е било решено още началниците на затворите да направят пълен преглед на зоните за сигурност и високорисковите лица.

Ще бъде направена и последваща оценка на въздействието на направените изменение в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража. Според началниците на затворите част от промените демотивират работещите в местата за лишаване от свобода, както и не дават възможност за организация на охраната и контрол на дейността.

Ще се изработва и стратегия по отношение на политиките, свързани с изпълнение на наказанията, до края на лятото да бъде изготвен проектът й, допълни министър Цачева. Целта й ще бъде да прецизира къде са проблемите в системата.

Министър Цачева отбеляза, че издръжката на едно лице, лишено от свобода, надвишава 1000 лв.

На въпрос дали магистрати, полицаи и служители в затворите могат да бъдат спокойни за себе си и своите близки, след като от 2014 г. до 2017 г. има 51 избягали затворници, министър Цачева отговори, че никой не може да бъде спокоен. Тя уточни, че избягалите са избягали от места за лишаване от свобода от открит тип, като досега трима не са открити.

Министър Цачева коментира случая с избягалите двама затворници от Софийския затвор, като каза, че ще предостави записите на бягството от камерите в затвора, ако не са необходими за нужните на разследването.

Коментарите са затворени.