Системата

Експерти смятат, че липсва политическа воля за електронните гривни за осъдените

Избягали затворници, осъдени и укрили се преди да влязат в затвора и рецидивисти, които след като излежат наказанията си излизат на свобода и извършват отново същите престъпления за които вече са лежали. Това е картината, която вече близо 3 десетилетия поражда усещането за несправедливост у нас. Темата коментираха пред БНТ Антон Станков, бивш правосъден министър и Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София.

„Гривните са много хубаво решение и аз съм участвал в разговори, в които са ни показвани на нас като хора, отговорни за затворното дело към онзи момент, показвани са ни модели. Гривните могат да бъдат както вътре в затвора, така и навън – при определена мярка за неотклонение, например домашен арест. Тяхното приложение е доста широко“, каза Станков.

Той е категоричен, че финансовите аспекти възпрепятстват приложението, но по думите му, категорично липсва и воля.

„Въпрос на желание от страна на управляващите. Трудно може някой да ме убеди, че  държавата не може да отпусне „n-на брой“ средства, за да закупи подобен тип устройства, които се прилагат по света може би над 15 години. Липсва политическа воля, всичко друго са обяснения“, коментира и Кокинов.

Коментарите са затворени.