Актуално

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров отива на съд за над 40 млн. лв. щети

След продължило разследване повече от година и половина, прокуратурата даде на съд бившия председател на АПИ Лазар Лазаров. Той беше обвинен преди почти година за умишлена безстопанственост в особено големи размери, припомниха от прокуратурата.

Според обвинението от 7 август 2014 до 3 юни 2015 г. Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи по отношение строително-монтажни работи по лот 1, магистрала „Марица“. Така пътната агенция била ощетена с 41 630 050,80 лева.

Въпреки задълженията си като председател на АПИ той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си. Така той не възложил проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договора за строителството на лот 1 на магистралата.

Освен това той не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове строителни дейности, предмет на обществената поръчка;

Според прокуратурата Лазаров не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лева без ДДС;

Въпреки тези съществени пропуски, той сключил договор между АПИ и фирма изпълнител за стойност 51 343 630,80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.