В съда

Пускат под парична гаранция причинилата катастрофата на магистрала Тракия

Софийският апелативен съд наложи парична гаранция от 5000 лв. на Цвета Таскова, обвинена за катастрофата с автобус на магистрала „Тракия“ от 13 април. Тя е управлявала лекия автомобил, за който се смята, че е причинил инцидента, при който загинаха шест души, а 26 бяха ранени. С определението си втората инстанция отменя постоянния арест на Таскова наложен от Софийски окръжен съд.

Според съдебния състав не са изпълнени трите предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка „задържане под стража“. Съдът не откри данни за реална опасност от укриване на Таскова. Също така отбеляза, че обвиняемата за инцидента няма други криминални или противообществени прояви.

Другият основен довод за налагането на парична гаранция на съда е, че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време.

Пред медиите единият от адвокатите на Таскова, бившият градски прокурор, Николай Кокинов каза, че справедливостта е причината да се наложи парична гаранция. Кокинов обясни, че законодателят е предвидил за такъв тип непредпазливи деяния да има ограничение във времетраенето на най-тежката мярка, не повече от 2 месеца. Той допълни, че психическото състояние на Таскова не е добро.

Според Кокинов при толкова много пострадали и множество експертизи, които трябва да се назначат, делото няма да влезе в съда поне 12 месеца. Той каза още, че е рано да се правят изводи дали само Таскова е виновна за инцидента. По думите му по-нататък във времето следствието може би ще установи независимо съпричиняване. Според Кокинов лек автомобил трудно може да изтласка автобус, ако шофьорът му не е завъртял волана. „Като станат експертизите ще знаем истината“, допълни той.

Прокурор Мирослав Ангелов каза пред журналисти, че не се знае кога ще бъде готова тройната автотехническа експертиза, като каза, че тя ще даде отговор дали има съпричиняване на произшествието.

Пред съда Таскова каза, че съжалява за случилото се. По време на заседанието стана ясно, че автобусът се е движил праволинейно с постоянна скорост преди инцидента и няма данни за неправомерно поведение на водача. Обвиняемата е предприела изпреварване, като е накланяла колата в различни посоки, вследствие на което се е блъснала в автобуса.

Според прокуратурата не е констатирана каквато и да било техническа неизправност на автомобила, за такава неизправност се предполагало само в обясненията на Таскова. Държавното обвинение се позова на показанията на спътника на Таскова, според когото по време на удара обвиняемата е държала волана с две ръце и не е имало шум в колата от някаква неизправност.

Снимка: dunavmost.com