Legalno съветва

Адв. Елка Пороминска: Психическият тормоз е не по-малко вреден и опасен за всяка личност

Психическият тормоз е не по-малко вреден и опасен от всяко друго насилие, но най-важно е да се защитят интересите на най-уязвимите групи в обществото з- тези на жените и децата. Това сподели шефката на Асоциацията на жените-адвокати Елка Пороминска в интервю за „Темида – цената на истината“ – единственото юридическо предаване в българския телевизионен ефир, което се излъчва всяка неделя от 13.00 ч. по Евроком.

В коментар за предложените от управляващите законови промени за сериозно криминализиране на домашното насилие, Пороминска сподели, че дори и да се приемат, промените едва ли ще променят манталитета и психиката на насилниците. Но все пак промяната е добра стъпка към преодоляване на чувството на безнаказаност на тези хора. В момента насилниците почти не се преследват от закона, а в бъдеще се очаква при техните деяния да се прилага цялата строгост на закона.

Жените и децата, но също така в известна степен и мъжете, са много заплашени от психическо насилие. А в момента за психически тормоз и преследване (т.нар. столкинг от англ. stalking) няма никаква закрила. Пороминска сподели, че също е била жертва на такъв тормоз преди около 10 години, когато са й звънели по телефона денонощно. Явно трябваше да бъда тормозена по някакъв начин, и не само аз, но и семейството и децата ми, споделя адв. Пороминска. „Нямах никакъв вариант, нямах полезен ход, а това тормозене продължи повече от година“, казва адвокатката.

Разбира се установяването на психическия тормоз е много трудно. То става, както с показанията на лицето, претърпяло това психическо насилие, така и с близки, познати, приятели и с т.нар. психическа, психологическа експертиза, която може да даде достатъчно данни за наличието на такова насилие. И понастоящем в много от бракоразводните дела или в дела, в които се разглежда упражняването на родителските права от единия или другия родител, в много от тях има комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи, при които достатъчно компетентни вещи лица могат да извлекат данни за наличието на такова насилие, припомня Елка Пороминска.

„Лошото е, че за да може да се криминализира такова деяние, според проектозакона, то трябва да внася основателен страх. Аз може и да не се страхувам, но ми е достатъчно това, че се тормозя и притеснявам. Чувството на страх е различно от това да се чувстваш некомфортно. А изискването е да има постоянен страх, да е повтаряемо и т.н. но все пак по-добре нещо, отколкото нищо“, казва адв. Пороминска.

За ноември е планиран форум на жените-адвокати в Пловдив, темата на който ще бъде „Адвокати срещу насилието“. Там ще се обсъжда какви точно промени да се направят в законите. Форумът ще излезе със заключителен документ, в който ще се препоръчат промени в законодателството и ще се даде мнение по вече предложените от управляващите. Ще се обсъжда опитът на Италия, където според Елка Пороминска изключително много се работи по темата за защита и липса на дискриминация.

„Ще работим върху това да видим какво са направили в Италия и какво имаме ние. Ще разгледаме предложенията за промени в Наказателния кодекс. Но най-важното е, че трябва да се говори за това, да не е тема табу. Не трябва децата да възприемат това като нормална норма на поведение. Твърде търпеливи сме към тези уродливи явления“, споделя адв. Пороминска.

Предаването „Темида – цената на истината“ от 28 октомври е на адрес:

http://eurocom.bg/show_videos/shows/Temida/TEMIDA_28-10-2018.mp4?_=1